Gamechanger: Ζώντας με περισσότερη χαρά και ευκολία

Gamechanger: Ζώντας με περισσότερη χαρά και ευκολία

Oktober 4, 2022 0 Von admin

Πώς βλέπεις τη ζωή σου; Χαρούμενος ή αγχωτικός, εύκολος ή δύσκολος. δημιουργικό ή μονότονο; Φυσικά η ζωή δεν είναι ασπρόμαυρη, είτε/ή. Ωστόσο, μπορούμε να επιλέξουμε να ζήσουμε πιο χαρούμενα και εύκολα, ως συνειδητή απόφαση.

Συχνά βιαζόμαστε και ανησυχούμε ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της ζωής. Αυτό προσφέρεται σε μια αρνητική εστίαση, κάτι εγγενές σε εμάς, ένα πρωτόγονο προστατευτικό μέτρο για να μας κρατήσει ασφαλείς.

Αλλά εκτός και αν βρισκόμαστε σε μια πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση, δεν αξίζει να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή, γιατί αυτό δημιουργεί μόνο αδικαιολόγητη ένταση και άγχος.

Πώς λοιπόν εισάγετε περισσότερη χαρά και ευκολία στη ζωή σας; Θα φέρει περισσότερο φως και ελαφρότητα στη ζωή σας. Ας περιγράψουμε τέσσερα κλειδιά, τα οποία –αν τα ακολουθήσετε– μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα της καθημερινότητάς σας.

1. Αναπνέετε ήρεμα

Το Breathwork είναι δουλειά στην αρχή γιατί θέλετε να έχετε επίγνωση της αναπνοής σας. Ο διαλογισμός συχνά ενσωματώνει την προσοχή στην αναπνοή. Γενικά, είναι καλό να έχετε ήρεμη, χαλαρή αναπνοή. Η βιοανάδραση βασίζεται στην επίγνωση του σώματός σας, αλλά δεν χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι με μια συσκευή για να μάθετε τι βιώνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προσοχή σας αντί να βασίζεστε σε ένα όργανο για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτογνωσία.

Η καλή υγεία βασίζεται στην αναπνοή από τη μύτη και όχι από το στόμα. Η αναπνοή από τη μύτη σας κρατά ήρεμη και ισορροπημένη, συνδέοντας βαθιά με το διάφραγμά σας. Η στοματική αναπνοή δημιουργεί ρηχή αναπνοή στο στήθος και μια σειρά από προβλήματα, καθώς η δύσπνοια.

Προσθέστε μια αίσθηση ευκολίας στην αναπνοή από το ρουθούνι σας, η οποία προέρχεται από την πρόθεσή σας να το κάνετε. Βοηθά την ήρεμη, κοιλιακή αναπνοή σας να χαλαρώσετε και να δυναμώσετε τον εαυτό σας. Ιδιαίτερα οι μακριές εκπνοές σας χαλαρώνουν και προάγουν την επούλωση. Τότε έχετε μια πιο βαθιά κατάσταση ύπαρξης με φυσική βαθιά αναπνοή. Μπορείτε και οι δύο να εστιάσετε περισσότερο και να αφήσετε περισσότερα από αυτά που δεν σας εξυπηρετούν (περιττή ένταση).

Το Ινστιτούτο HeartMath έχει κάνει αρκετές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της «ευκολίας στην εξάσκηση», το θέμα αυτού του άρθρου.

Η εξάσκηση της ευκολίας σάς βοηθά να βρείτε δημιουργικές λύσεις και να είστε πιο διαισθητικός, ενώ ωφελεί τη σωματική σας υγεία, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα και τον καρδιακό ρυθμό.

2. Εύρεση της κατάστασης ροής

Η πρόθεση να ζήσετε με χαρά και ευκολία σας βάζει στη ροή. Η ροή είναι εκεί που είστε αβίαστα συγκεντρωμένοι. Αναστέλλετε το ερωτηματικό, υπερβολικά επιφυλακτικό μυαλό σας και βουτάτε στις δυνατότητες του παρόντος. Στην υπνοθεραπεία, την ονομάζουμε κατάσταση έκστασης, όπου έχετε εντείνει την προσοχή και την επίγνωση.

Δίνετε προσοχή σε αυτό που κάνετε και λαμβάνετε καλά σχόλια. Ζεις τη ζωή σου πλήρως.

Η χαρά και η ευκολία σας βάζουν στη ζώνη όπου συμβαίνει η μαγεία, όπου επικρατούν υψηλότερες καταστάσεις και ανεβαίνουν οι δονήσεις. Είναι ένα διαχρονικό μέρος, όπου μπορείτε να είστε πλήρως τη στιγμή.

Το να αναπνέετε ήσυχα και εύκολα σας βοηθά να εμπλακείτε στη ζωή. Ακολουθώντας τα ενδιαφέροντά σας, τα πάθη αναβλύζουν από την ψυχή σας. Στη συνέχεια, είστε έτοιμοι να ζήσετε τη ζωή σας, χωρίς εξαναγκασμό, καθήκον ή υποχρέωση. Με άλλα λόγια, βιώνετε τη ζωή σας, αντί να την καλείτε ή βρίσκεστε σε αυτόματη και τυφλή ορμή.

3. Βιώνοντας τη χάρη

Η χαρά και η ευκολία σας βοηθούν να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και αυτό που είναι και να το εκτιμήσετε. Υπάρχει μια βαθιά αρμονία και ευθυγράμμιση όταν ζεις σκόπιμα με χαρά και ευκολία. Είστε πιο δοτικοί και γενναιόδωροι με τους άλλους και ευγενικοί και με τον εαυτό σας.

Δεν χρειάζεται να είσαι θρησκευόμενος για να νιώσεις χάρη. Μπορείτε να δείτε τη γενναιοδωρία της φύσης τριγύρω και μπορείτε να συμμετέχετε, κάνοντας μια βόλτα, μυρίζοντας τον αέρα ή τα λουλούδια, κοιτάζοντας τον ουρανό. Είστε μέρος του σύμπαντος και μπορείτε να ζήσετε τη γενναιοδωρία του.

4. Να γίνεις πιο ανθεκτικός

Η χαρά και η ευκολία σε βοηθούν να ανταποκρίνεσαι αντί να αντιδράς στη ζωή. Οι αβεβαιότητες γίνονται προκλήσεις και όχι στιγμές πανικού. Με χαρά και ευκολία βρίσκεις το καλό στο κακό, το μάθημα στην αποτυχία.

Οι ερευνητές αποκαλούν αυτή την «παραγωγική αποτυχία», όπου με υπομονή και προβληματισμό μαθαίνεις και αναπτύσσεσαι από προκλητικές εμπειρίες. Παίρνετε επίσης την ντοπαμίνη και τις ανταμοιβές σε διαφορετικά επίπεδα από τον αγώνα.

Καθώς ζείτε μια ζωή με περισσότερη χαρά και ευκολία, βλέπετε τη μεγάλη εικόνα περισσότερο. Βλέπεις το δάσος ανάμεσα στα δέντρα. Εκτιμάς τα δέντρα και ακόμα κι αν χαθείς προσωρινά στο δάσος, μπορείς να βρεις το δρόμο σου.

Με χαρά και ευκολία, είστε ευέλικτοι σαν τα κλαδιά ενός δέντρου, και αναγεννητικοί όπως ακόμα και μετά από μια δασική πυρκαγιά, θα μεγαλώσετε ξανά με το χρόνο και την υπομονή… με περισσότερη χαρά και ευκολία.

Πάντα Χαρά και Ευκολία;

Μερικές φορές η χαρά και η ευκολία, όσο επιθυμητές κι αν είναι αυτές οι ιδιότητες, δεν ταιριάζουν με την κατάσταση. Ακολουθούν δύο παραδείγματα:

Σε περιόδους θεμιτού κινδύνου, θα ήταν ανόητο να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την ενστικτώδη προστατευτική σας αντίδραση με χαρά και ευκολία. Ενώ κρατιέστε στο σημείο του όπλου ή πατάτε σε έναν επικίνδυνο γκρεμό, σίγουρα δεν θα θέλατε να ελαφρύνετε την κατάσταση. Αυτό θα ήταν ανόητο και αποσπώντας την προσοχή.

Επίσης, όταν θρηνείτε την απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου, πρέπει να περνάτε στάδια πένθους και πένθους με τον δικό σας ρυθμό. Το να είστε χαρούμενοι και άνετοι όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μόλις πέρασε θα μπορούσε να είναι ένα είδος άρνησης ή αποφυγής μιας σοβαρής απώλειας στη ζωή σας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πένθους και ανάρρωσης, ωστόσο, θα μπορούσατε να το αφήσετε να είναι πιο χαρούμενο και εύκολο.

Πρακτικές προτάσεις

Εδώ είναι μερικοί τομείς για να προσθέσετε «περισσότερη χαρά και ευκολία» στο μυαλό σας και θετική αυτοομιλία:

* Όταν ξυπνάτε το πρωί: «Σήμερα θα είναι μέρα χαράς και ευκολίας».

* Όταν περπατώ ή οδηγώ: «Περπατάω/οδηγώ με χαρά και ευκολία».

* Όταν αντιμετωπίζω το άγχος: «Αντιμετωπίζω αυτήν την κατάσταση με περισσότερη χαρά και ευκολία».

* Όταν μιλάω ή ακούω: «Μιλάω και ακούω με χαρά και ευκολία».

* Συνολικό ενισχυτικό: „Ναι, σήμερα έχω περισσότερη χαρά και ευκολία!“

Για το πάτημα EFT, προσθέστε αυτήν τη φράση στη διαδικασία:
«Αν και έχω αυτό ____ [issue/problem]αποδέχομαι και αγαπώ τον εαυτό μου με χαρά και ευκολία.“

Η ιστορία του χωρισμού μου

Παρήγγειλα λίγο καφέ από το τοπικό καφενείο και είπα στον εαυτό του να έχει την εμπειρία με χαρά και ευκολία. Έδωσε μεγάλη προσοχή στον barista καθώς έπαιρνε και έπαιρνε την παραγγελία του. Ρώτησε ειλικρινά πώς της πήγαινε η μέρα.

Ένιωθε συγκεντρωμένος και χαλαρός και φαινόταν ότι κάτι από αυτό τρίβεται και στον διακομιστή. Του χαμογέλασε καθώς του έδινε το μπρίκι του..

…Να σας, λοιπόν, να ζήσετε με περισσότερη χαρά και ευκολία.