Οι 6 κορυφαίοι κίνδυνοι ασφάλειας που σχετίζονται με το βιομηχανικό IoT

Οι 6 κορυφαίοι κίνδυνοι ασφάλειας που σχετίζονται με το βιομηχανικό IoT

November 27, 2022 0 Von admin

Το βιομηχανικό IoT κερδίζει την υιοθέτησή του, αλλά αυτό συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους για την ασφάλεια. Δείτε τους κινδύνους και πώς μπορείτε να τους αποφύγετε.

Έννοια του Διαδικτύου των πραγμάτων και της τεχνολογίας επικοινωνίας - Σύγχρονη γραφική διεπαφή που δείχνει έξυπνες πληροφορίες και ψηφιακό τρόπο ζωής σε λογισμικό εφαρμογών για οικιακή και επαγγελματική χρήση.
Εικόνα: Blue Planet Studio/Adobe Stock

Την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος γνώρισε την ταχεία εξέλιξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Ενώ αυτή η τεχνολογία έχει γίνει έντονη στην τροφοδοσία έξυπνων κατοικιών, στην εξωτερική επιτήρηση και στον έξυπνο φωτισμό, γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στους βιομηχανικούς χώρους.

Αν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χρήσης για βιομηχανικές λύσεις IoT, υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Πηδάω σε:

Γιατί η ασφάλεια IIoT είναι σημαντική

Η κατανόηση των συνεπειών των τρωτών σημείων ασφαλείας που είναι εγγενείς στις λύσεις IIoT θέτει κάθε οργανισμό στον σωστό δρόμο για την εφαρμογή ορισμένων αντιμέτρων. Ανάλογα με την κλίμακα εφαρμογής σε έναν οργανισμό, μια παραβίαση ασφαλείας σε περιβάλλον IIoT θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ταξινομημένων ή ευαίσθητων για την εταιρεία δεδομένων, όπως σχεδιαγράμματα κατασκευής προϊόντων ή κρίσιμος για τις επιχειρήσεις εξοπλισμός.

ΔΕΙΤΕ: Κιτ πρόσληψης: προγραμματιστής IoT (TechRepublic Premium)

Για παράδειγμα, μια παραβίαση ασφαλείας θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια των σημάτων παρακολούθησης της αποστολής, οδηγώντας σε διακοπή των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής. Ομοίως, εάν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στο κατασκευαστικό δίκτυο ενός οργανισμού, γίνεται εύκολο να παραβιάσει τις ρυθμίσεις των μηχανών κατασκευής, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα των προϊόντων σας.

Οι 6 κορυφαίοι βιομηχανικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια του IoT

Siphoning δεδομένων

Η μετάδοση πληροφοριών από συσκευές τελικού σημείου μπορεί να υποκλαπεί μέσω μιας επίθεσης υποκλοπής. Αυτό που κάνει ο χάκερ εδώ είναι να κρυφακούει την κυκλοφορία του δικτύου σας από τη συσκευή τελικού σημείου για να αποκτήσει πρόσβαση σε προστατευμένες πληροφορίες.

Αυτός ο τύπος κινδύνου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, ειδικά όταν τα δεδομένα που μεταδίδονται από τις συσκευές τελικού σημείου είναι ευαίσθητα. Οι βιομηχανίες που στοχοποιούνται περισσότερο από αυτόν τον τύπο επίθεσης IoT είναι οι βιομηχανίες υγείας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής. Για να αποφύγετε αυτόν τον τύπο κινδύνου ασφαλείας, ο οργανισμός σας πρέπει να έχει μια πολιτική ασφαλείας που να διασφαλίζει ότι όλα τα μεταδιδόμενα δεδομένα είναι επαρκώς κρυπτογραφημένα χρησιμοποιώντας το καλύτερο λογισμικό κρυπτογράφησης.

Παραβίαση συσκευής

Η αεροπειρατεία συσκευής είναι μία από τις κοινές προκλήσεις ασφαλείας του IIoT. Μπορεί να προκύψει όταν ο αισθητήρας IoT ή το τελικό σημείο παραβιάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις δεδομένων ανάλογα με την ευφυΐα των αισθητήρων καθώς και τον αριθμό των συσκευών στις οποίες είναι συνδεδεμένοι οι αισθητήρες.

Οι παραβιάσεις ή οι παραβιάσεις αισθητήρων μπορούν εύκολα να εκθέσουν τους αισθητήρες σας σε κακόβουλο λογισμικό, επιτρέποντας στον χάκερ να έχει τον έλεγχο της συσκευής τελικού σημείου. Με αυτό το επίπεδο ελέγχου, οι χάκερ μπορούν να εκτελέσουν τις διαδικασίες παραγωγής όπως θέλουν.

Αυτός ο κίνδυνος ασφαλείας IIoT μπορεί να αποφευχθεί με την τακτική ενημέρωση των στοιχείων υλικού και λογισμικού σας. Μπορείτε επίσης να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο αναπτύσσοντας μια λύση VPN που βασίζεται σε υλικό, η οποία είναι πιο συμβατή με παλαιού τύπου συστήματα και βοηθά στην ασφάλεια δεδομένων και συσκευών IoT.

Κατανεμημένη άρνηση παροχής υπηρεσιών

Οι συσκευές τελικού σημείου ενός οργανισμού μπορούν να πλημμυρίσουν με συντριπτική επισκεψιμότητα μέσω των δικτύων του σε σημείο που τα τελικά σημεία να μην μπορούν να χειριστούν τον φόρτο εργασίας. Αυτός ο τύπος κινδύνου ασφαλείας είναι γνωστός ως κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας.

Για παράδειγμα, όταν ένας βιομηχανικός θερμοστάτης είναι συνδεδεμένος σε ένα μη ασφαλές Διαδίκτυο, μια συντονισμένη επίθεση DDoS σε ολόκληρο το σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας του συστήματος. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε αυτόν τον τύπο κινδύνου IIoT είναι να θωρακίσετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο με ένα τείχος προστασίας.

Επίθεση πλαστογράφησης συσκευής

Στο IIoT, μια επίθεση πλαστογράφησης συσκευής συμβαίνει όταν οι εισβολείς μεταμφιέζονται σε μια αξιόπιστη συσκευή για να στείλουν πληροφορίες μεταξύ του κεντρικού δικτύου ενός οργανισμού και της συσκευής τελικού σημείου IIoT.

Για παράδειγμα, ένας εισβολέας μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι ένας αξιόπιστος αισθητήρας IoT για να στείλει ψευδείς πληροφορίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη διαδικασία παραγωγής ενός οργανισμού. Ωστόσο, αυτή η απειλή μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας μια λύση ασφαλείας που βασίζεται σε υλικό.

Φυσική κλοπή συσκευής

Το IIoT ασχολείται με πολλές φυσικές συσκευές τελικού σημείου που μπορούν να κλαπούν εάν δεν προστατεύονται από τα αδιάκριτα βλέμματα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια οποιονδήποτε οργανισμό, εάν αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ευαίσθητων πληροφοριών.

Οι οργανισμοί με συσκευές τελικού σημείου σε μεγάλη χρήση μπορούν να κάνουν ρυθμίσεις για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι συσκευές προστατεύονται, αλλά η αποθήκευση κρίσιμων δεδομένων σε αυτές μπορεί να εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων τερματικού σημείου.

Προκειμένου οι οργανισμοί να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κλοπή συσκευών, είναι σκόπιμο να αποφεύγεται η αποθήκευση ευαίσθητων πληροφοριών σε συσκευές τελικού σημείου. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποδομή που βασίζεται σε σύννεφο για την αποθήκευση κρίσιμων πληροφοριών.

Παραβιάσεις δεδομένων μέσω παλαιών συστημάτων

Η αυξανόμενη εφαρμογή του IoT στις βιομηχανίες έχει καταστήσει ευκολότερο για τους εισβολείς να βρίσκουν κενά για να παραβιάσουν τα δεδομένα του οργανισμού. Οι συσκευές IoT συχνά μοιράζονται την ίδια σύνδεση στο Διαδίκτυο με άλλα συστήματα σε έναν οργανισμό, καθιστώντας απλό για τους εισβολείς να τις χρησιμοποιούν ως σημείο παράνομης πρόσβασης σε άλλους πόρους. Αυτή η έλλειψη τμηματοποίησης δικτύου μπορεί να είναι θανατηφόρα, καθώς μια επιτυχημένη επίθεση σε μια συσκευή IoT μπορεί να ανοίξει την πόρτα στους εισβολείς για να παραβιάσουν ευαίσθητες πληροφορίες ή δεδομένα.

Αυτός ο κίνδυνος περιλαμβάνει έναν εισβολέα που χρησιμοποιεί μια συσκευή IIoT ως σημείο πρόσβασης στο κεντρικό δίκτυο όπου αποθηκεύονται σημαντικά και ευαίσθητα δεδομένα. Επιπλέον, λόγω της παρουσίας ανασφαλών τεχνολογιών παλαιού τύπου σε πολλούς κλάδους, οι χάκερ μπορούν να στοχεύσουν μεγαλύτερα εταιρικά δίκτυα για πράξεις παραβίασης δεδομένων χρησιμοποιώντας αυτά τα παλαιού τύπου συστήματα.

Για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας που λειτουργεί με IoT από παραβιάσεις δεδομένων, είναι σημαντικό να προστατεύετε τις συσκευές με τεχνολογία VPN που βασίζεται σε υλικό και να εφαρμόζετε μια λύση παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο που θα αναλύει και θα αναφέρει συνεχώς τη συμπεριφορά των συνδεδεμένων συσκευών σας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Εάν εργάζεστε για την εφαρμογή του IIoT στην επιχείρησή σας, η επιλογή του σωστού λογισμικού είναι κρίσιμης σημασίας. Υπάρχουν εκατοντάδες πλατφόρμες IIoT και κάθε μία είναι ελαφρώς διαφορετική από την επόμενη, οπότε πώς επιλέγετε; Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων προς πόρους TechRepublic Premium, μπορεί να βοηθήσει.