Οι Συμμετέχοντες στην Αγορά Βλέπουν Δυνατότητες στο DLT και στο Tokenization για τη Συντόμευση του Κύκλου Διακανονισμού

Οι Συμμετέχοντες στην Αγορά Βλέπουν Δυνατότητες στο DLT και στο Tokenization για τη Συντόμευση του Κύκλου Διακανονισμού

November 25, 2022 0 Von admin

Το τοπίο εκκαθάρισης και οικισμού βρίσκεται στο τούβλο ενός σημαντικού μετασχηματισμού, που καθοδηγείται από τον επιταχυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης και υιοθέτησης της τεχνολογίας. Τα επόμενα χρόνια, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι το χρονικό πλαίσιο διακανονισμού θα μειωθεί σημαντικά καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει και καθώς περισσότερες δικαιοδοσίες μετακινούνται σε κύκλο διακανονισμού T+1 όπου ο διακανονισμός μιας συναλλαγής πραγματοποιείται λιγότερο από 24 ώρες από την ημέρα της συναλλαγής, μια νέα βρέθηκε μελέτη της Citi.

Η δεύτερη έκδοση της λευκής βίβλου της Citi’s Securities Services Evolution, απελευθερώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022, μοιράζεται τα αποτελέσματα μιας έρευνας με σχεδόν 300 συμμετέχοντες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων θεματοφυλάκων, τραπεζών, διαπραγματευτών μεσιτών, διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και θεσμικών επενδυτών. Η έρευνα προσπάθησε να κατανοήσει τις απόψεις και τις προβλέψεις τους για το μέλλον του οικοσυστήματος της παγκόσμιας αγοράς κινητών αξιών.

Τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά από όλο τον κόσμο πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι οι βραχύτεροι κύκλοι διακανονισμού είναι η επικείμενη πραγματικότητα.

Reuters

Από τους ~ 300 συμμετέχοντες στην αγορά που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 51% πιστεύει ότι το T+1 θα είναι το επικρατέστερο χρονικό πλαίσιο διακανονισμού για τις μετοχές που θα είναι T+1 έως το 2026, σημειώνοντας αύξηση επτά μονάδων από πέρυσι.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση σε αυτούς που αφορούν την άμεση ατομική διευθέτηση ως πιθανό χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του 2026, από 18% πέρυσι σε 20% τώρα.

Συνολικά, το 85% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο διακανονισμός θα είναι στο Τ+1, Τ+0 ή ατομικό κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έναντι 78% το 2021.

Το επικρατούν χρονοδιάγραμμα διακανονισμού για τις μετοχές έως το 2026, Πηγή: Securities Services Evolution 2022, Citi

Το επικρατούν χρονοδιάγραμμα διακανονισμού για τις μετοχές έως το 2026, Πηγή: Securities Services Evolution 2022, Citi

Αυτή η άνοδος, λέει η έκθεση, μπορεί να εξηγηθεί από την ώθηση των ρυθμιστικών αρχών να επιταχύνουν τους κύκλους διακανονισμού.

Στον κλάδο των χρεογράφων, η περίοδος διακανονισμού αναφέρεται στο χρόνο μεταξύ της ημερομηνίας συναλλαγής – της ημέρας κατά την οποία εκτελέστηκε η εντολή – και της ημερομηνίας διακανονισμού – της ημερομηνίας κατά την οποία μια συναλλαγή είναι οριστική και ότι ο αγοραστής πρέπει να καταβάλει την πληρωμή στον πωλητή ενώ Ο πωλητής παραδίδει τα περιουσιακά στοιχεία στον αγοραστή.

Οι συντομογραφίες T+1, T+2 και T+3 αναφέρονται στις ημερομηνίες διακανονισμού των συναλλαγών χρεογράφων που πραγματοποιούνται σε μια ημερομηνία συναλλαγής («T») συν μία ημέρα, συν δύο ημέρες και συν τρεις ημέρες, αντίστοιχα. Το T+0 αναφέρεται σε διακανονισμό αυθημερόν, ενώ ο ατομικός διακανονισμός αναφέρεται σε πραγματικό χρόνο, άμεση διευθέτηση.

Επί του παρόντος, οι περισσότερες συναλλαγές τίτλων διακανονίζονται εντός δύο ημερών από την πραγματική ημερομηνία συναλλαγής, αλλά ένας συνδυασμός καλύτερης τεχνολογίας, ο τεράστιος όγκος συναλλαγών τίτλων και η ρυθμιστική δυναμική επέτρεψαν τη μείωση αυτού του παραθύρου με την πάροδο του χρόνου.

Η Ευρώπη, πρωτοπόρος στον τομέα, πέρασε στη βάση T+2 το 2014. Ακολούθησαν το 2017 οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Περού και η Αργεντινή. Οι κορυφαίες αγορές Ασίας-Ειρηνικού (APAC), όπως η Αυστραλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν, έχουν επίσης μεταναστεύσει στο T+2.

Τώρα, αρκετές δικαιοδοσίες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συντομεύσουν ακόμη περισσότερο τους κύκλους διακανονισμού και να προχωρήσουν στη βάση T+1. Η Ινδία ακολουθεί μια σταδιακή προσέγγιση σε αυτή τη μετανάστευση, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το T+1 το 2024.

DLT και tokenization

Οι αλλαγές στις διαδικασίες διακανονισμού τίτλων οφείλονται επίσης στην άνοδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια ώθησε τους συμμετέχοντες του κλάδου να αρχίσουν να εξερευνούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT) και του tokenization στις αγορές τίτλων, σημειώνει η έκθεση.

Πέρυσι, η Deutsche Börse, η Deutsche Bundesbank και η Γερμανική Οικονομική Υπηρεσία ολοκληρώθηκε το τη δοκιμή μιας διεπαφής διακανονισμού που βασίζεται σε blockchain για ηλεκτρονικές κινητές αξίες. Ο πιλότος χρησιμοποίησε το tokenization και το DLT για να ψηφιοποιήσει τις κινητές αξίες και να κάνει τη διαδικασία διακανονισμού πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική.

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η ρυθμιστική αρχή των αγορών κινητών αξιών του μπλοκ, αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται η διαπραγμάτευση και ο διακανονισμός τίτλων με διακριτικό ή ψηφιακές αναπαραστάσεις παραδοσιακών τίτλων, χρησιμοποιώντας DLT.

Στην Ελβετία, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, το BIS Innovation Hub και ο φορέας χρηματοοικονομικής υποδομής SIX συνεργάζονται στο Project Helvetia από το 2020, μια πρωτοβουλία που εστιάζει στη διερεύνηση του διακανονισμού των περιουσιακών στοιχείων σε χαρτονομίσματα σε χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αντικατοπτρίστηκε από τους συμμετέχοντες στην αγορά που συμμετείχαν στην έρευνα της Citi, με το 88% των ερωτηθέντων από την τράπεζα να δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους είτε συμμετέχει ενεργά είτε διερευνά περιπτώσεις χρήσης για ψηφιακά στοιχεία, blockchain ή DLT.

Engagement of digital assets, blockchain ή DLT, Πηγή: Securities Services Evolution 2022, Citi

Engagement of digital assets, blockchain ή DLT, Πηγή: Securities Services Evolution 2022, Citi

Οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν σαφείς προσδοκίες για το tokenization, με περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι η tokenization θα είναι είτε εξαιρετικά είτε μέτρια πολύτιμη όσον αφορά την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς.

Τα οφέλη του tokenization, Πηγή: Securities Services Evolution 2022, Citi

Τα οφέλη του tokenization, Πηγή: Securities Services Evolution 2022, Citi

Είναι επίσης αισιόδοξοι για τις πιθανές ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους που θα προκύψουν για την υποδομή της αγοράς DLT. Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων αναμένει ότι η υποδομή της αγοράς που βασίζεται σε DLT θα μπορούσε να μειώσει το κόστος μεταποίησης κατά 31-50% και το 54% αναμένοντας ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση 10-30%.

DLT και μείωση κόστους, Πηγή: Securities Services Evolution 2022, Citi

DLT και μείωση κόστους, Πηγή: Securities Services Evolution 2022, Citi

Πίστωση επιλεγμένης εικόνας: επεξεργασία από Freepik

Print Friendly, PDF & Email