Βρώσιμο Garden Makeover – Gamble Garden

Βρώσιμο Garden Makeover – Gamble Garden

Dezember 28, 2022 0 Von admin

Ακριβώς όπως η φύση, το Gamble Garden αλλάζει συνεχώς. Χάρη στις προσπάθειες του κηπουρικού προσωπικού και της Ταξιαρχίας Dirty Knees, οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα πολύχρωμο τοπίο που αλλάζει με τις εποχές. Εκτός από τη συντήρηση του κήπου και την εποχιακή φύτευση, είναι πάντα σε επιφυλακή για περιοχές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια ανανέωση ή επανασχεδιασμό. Οι περιοχές που έχουν υποστεί βελτίωση τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν το Pollinator Garden, το Watershed Garden και το Lavender Beds.

Η πιο πρόσφατη περιοχή στο Gamble που ανακαινίστηκε είναι το Edible Garden. Δίπλα στο Gamble Gazebo, το Edible Garden αποτελείται από 22 κρεβάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερυψωμένου κρεβατιού, φυτεμένο με όλα τα βρώσιμα. Υπάρχει τουλάχιστον 1 βρώσιμο συστατικό σε κάθε φυτό στον εδώδιμο κήπο. Ακόμη και διακοσμητικές ποικιλίες όπως το πρωινό glory έχουν τουλάχιστον ένα συστατικό που είναι βρώσιμο. Άλλα βρώσιμα φυτά περιλαμβάνουν κατιφέδες και αλυσούμι. Ο γαλλικός κατιφές έχει πιο δυνατή γεύση, οι μικρότεροι κατιφέδες (καλλιεργούμε 2 ποικιλίες, πετράδι λεμονιού και μανταρίνι, που μυρίζουν σαν τα συνονόματά τους). Σε αντίθεση με σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κήπο, ο Εδώδιμος Κήπος πρέπει να ξαναφυτεύεται δύο φορές το χρόνο.

Ήταν παραδοσιακά γνωστό ως Roots & Shoots Garden, που πήρε το όνομά του από το πρόγραμμα κηπουρικής μεταξύ γενεών που συνδυάζει εθελοντές με μαθητές της 2ης τάξης από το Δημοτικό Σχολείο Walter Hays. Με τις σχολικές επισκέψεις σε αναμονή επ‘ αόριστον λόγω της πανδημίας, η υπεύθυνη προγράμματος του Edible Garden Veronica Thao αποφάσισε ότι ήταν ώριμη η ώρα για ανανέωση και επανασχεδιασμό.

Η διαδικασία σχεδιασμού ξεκίνησε τον Μάρτιο. Η Βερόνικα συνεργάστηκε με τον Διευθυντή Κήπου Corey Barnes και την Garden Manager Ella Ancheta για να δημιουργήσουν ένα νέο σχέδιο για τον κήπο. Ένας από τους στόχους τους για τον κήπο ήταν να τον κάνουν οπτικά παρόμοιο με τις άλλες περιοχές στο Gamble. Ένας άλλος στόχος ήταν να είναι και οπτικά ευχάριστο και λειτουργικό. Ένας τρίτος στόχος ήταν να χρησιμεύσει ως έμπνευση για τους επισκέπτες για τους δικούς τους κήπους. Με αυτούς τους στόχους στο μυαλό, η Veronica, ο Corey και η Ella δημιούργησαν έναν χάρτη φύτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα χρώματα, το μέγεθος, την απόσταση, τη θέση του ήλιου, ακόμη και τις απόψεις από όλες τις κατευθύνσεις.

Τον Ιούνιο ξεκίνησε σοβαρά η ανακαίνιση του Βρώσιμου Κήπου. Σε συνεργασία με την Girvin Peters Landscaping, το προσωπικό και οι εθελοντές αντικατέστησαν το χώμα και στα 22 κρεβάτια με ένα φρέσκο ​​μείγμα χώματος και κομπόστ από τη Wheeler Farms. Ένα βιοαποικοδομήσιμο, με βάση το άμυλο προϊόν επικάλυψης φύλλου τοποθετήθηκε στην κορυφή του εδάφους, και στη συνέχεια νέα φυτά (πολλά που αναπτύχθηκαν από σπόρους στο θερμοκήπιο Gamble) τοποθετήθηκαν στο έδαφος μέσω σχισμών σε σχήμα Χ που κόπηκαν στο υλικό σάπιας φύλλα. Προστέθηκε ένα ανώτερο στρώμα κομπόστ για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και την προστασία από τον ήλιο. Επιπλέον, το υπερυψωμένο πλαίσιο του κρεβατιού κήπου πλύθηκε με δύναμη, γυαλόχαρτο και λερώθηκε μέχρι να λάμψει σαν καινούργιο. Νέες ετικέτες φυτών, νέα μπορντούρα, μια νέα κληματαριά έδωσαν την τελευταία πινελιά.

Δύο μήνες αργότερα, ο Βρώσιμος Κήπος ακμάζει. Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να καλλιεργηθεί σε μόλις 2 μήνες! Υπάρχει τόση κίνηση γύρω από τον εδώδιμο κήπο αυτές τις μέρες. Τα κρεβάτια είναι γεμάτα με σχεδόν 100 ποικιλίες, όπως καλαμπόκι, πιπεριά, φασόλια, μελιτζάνα, αμάρανθος, ηλίανθος, ραπανάκι, καρότο, κατιφέ, βασιλικός, οξαλίδα, ντοματίνια, γόμφρενα, σχοινόπρασο, λάχανο και πολλά άλλα. Τα τελειώματα σε όλο τον εδώδιμο κήπο περιέχουν χρυσαφένιο φασκόμηλο και αλυσούμι. Η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί καθώς τα φυτά ωριμάζουν, με τα προϊόντα να δίνονται στην τράπεζα τροφίμων Second Harvest.

Η Βερόνικα κάνει ήδη σχέδια για τον χειμώνα. Πολλά φυτά αδρανούν το χειμώνα», λέει η Βερόνικα, «Έτσι, αυτή είναι η στιγμή για τον κήπο να λάμψει και να δείξει τι μπορεί να ευδοκιμήσει το χειμώνα». Θέλει ο χειμερινός κήπος να προκαλεί ευτυχία, χρώμα, φωτεινότητα, χαρά και μια αίσθηση διασκέδασης. Εξετάζει 5 ή 6 εταιρείες σπόρων, με ένα σχέδιο περίπου 130 ποικιλιών (συμπεριλαμβανομένων πολλών διαφορετικών ειδών κουνουπιδιού!) για να διαλέξει.