Ανακοινώθηκαν οι νικητές των «Πράσινων Όσκαρ» 2020

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των «Πράσινων Όσκαρ» 2020

April 29, 2020 0 Von admin
Whitley-νικητές-βραβεία-για-2020

Προτού ο κόσμος κλείσει τις πόρτες του και εγκατασταθεί στο lockdown, μάζεψα ενθουσιασμένος έναν έντονο πορτοκαλί φάκελο από το συνηθισμένο ναύλο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που κάθονταν στο χαλάκι της πόρτας. Τραβώντας προσεκτικά τις γωνίες του ξεχωριστού πορτοκαλί χαρτιού, οι ελπίδες μου επιβεβαιώθηκαν όταν το περιεχόμενο αποκαλύφθηκε ως πρόσκληση για να παρευρεθώ στα Whitley Awards 2020. 19:00 στις 29 Απριλίου.

Φυσικά, κανείς δεν βρίσκεται στην ειδική γιορτή για τους νικητές του βραβείου Whitley αυτή τη στιγμή, αλλά οι απίστευτοι οικολόγοι που ονομάστηκαν ως αποδέκτες των φετινών βραβείων Whitley σίγουρα αξίζουν να γιορταστούν.

Παγκόσμιοι ήρωες διατήρησης τιμήθηκαν με τα βραβεία Whitley

Φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου Ταμείο Whitley για τη Φύση (WFN) υποστηρίζει τους οικολόγους της βάσης από τον Παγκόσμιο Νότο (δηλαδή τις περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας), αναγνωρίζοντας την εξαιρετική αφοσίωσή τους στην προστασία της άγριας πανίδας και των απειλούμενων οικοτόπων.

Τα άκρως ανταγωνιστικά βραβεία Whitley – γνωστά και ως «Πράσινα Όσκαρ» – ανακοίνωσαν σήμερα τα επτά νικητήρια για φέτος. το αποκορύφωμα μιας διεθνούς αναζήτησης για την εύρεση μερικών από τους πιο αποτελεσματικούς ηγέτες διατήρησης στον κόσμο.

Τα βραβεία συνήθως απονέμονται στους νικητές από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Patron HRH The Princess Royal σε μια ετήσια τελετή στο Λονδίνο, και παρόλο που η τελετή των βραβείων Whitley 2020 έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας COVID-19, εργάζονται για την προστασία των μαύρων πιθήκων ταμαρίν λιοντάρι (Βραζιλία). Τα κρανοειδή Hornbills (Ινδονησία), τα σπάνια αμφίβια (Νότια Αφρική), οι χιμπατζήδες (Νιγηρία), η αντιλόπη hirola (Κένυα) και τα ελάφια μόσχου των Άλπεων (Μπουτάν) θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από τα κεφάλαια του βραβείου.

Παρά την τρέχουσα κατάσταση, οι φετινοί νικητές έχουν βραβευτεί με 40.000 £ σε χρηματοδότηση έργου για να τους επιτρέψουν να επεκτείνουν το ζωτικής σημασίας έργο τους.

Το διάσημο Χρυσό Βραβείο Whitley αξίζει 60.000 £ και αναγνωρίζει έναν εξαιρετικό αποδέκτη του βραβείου Whitley, ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά στη διατήρηση.

Ο Χρυσός νικητής ενεργεί επίσης ως μέντορας στους νικητές του Βραβείου Whitley που λαμβάνουν τα Βραβεία τους την ίδια χρονιά. συμμετοχή στην Κριτική Επιτροπή για να βοηθήσει στην επιλογή.

Η προστάτιδα HRH The Princess Royal παρουσιάζει συνήθως στους νικητές το βραβείο τους

Η προστάτιδα της φιλανθρωπίας, HRH The Princess Royal είπε: «Το Ταμείο Whitley για τη Φύση επιλέγει ηγέτες που έχουν πραγματική κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτούς τους πολύ ανησυχητικούς οικονομικούς καιρούς».

«Στόχος τους είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κατανοήσουν γιατί η διατήρηση είναι τόσο σημαντική και να τους ενδυναμώσουν να υποστηρίξουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος».

Με τη βιοποικιλότητα του κόσμου σε απότομη πτώση και την αλληλένδετη απειλή της κλιματικής αλλαγής, η χρηματοδότηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για να στηρίξει όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης.

Ο Γουίτλι Νικητές βραβείων

Τα φετινά νικητήρια έργα κυμαίνονται από την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής στην Ινδονησία, την προστασία μιας ομάδας χιμπατζήδων που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Νιγηρία, έως τις προσπάθειες αναδάσωσης για τη διαφύλαξη του οικοτόπου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στη Βραζιλία.

Κάθε έργο που κέρδισε έχει επιδείξει πραγματικά κέρδη διατήρησης με βάση την πιο πρόσφατη επιστήμη και είναι έτοιμο να επεκταθεί.

Μαύρα λιοντάρια ταμαρίν στο Ατλαντικό Δάσος

Οι πρωτοβουλίες τους έχουν τις ρίζες τους στη συμμετοχή της κοινότητας και αναζητούν λύσεις τεκμηριωμένες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για την άγρια ​​ζωή — προσφέροντας θετικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας στρατηγικές όπως:

  • περιβαλλοντική εκπαίδευση
  • συνεργασία με τις κυβερνήσεις για να επηρεάσουν την αλλαγή πολιτικής
  • βιώσιμης βιοποριστικής ανάπτυξης
  • ενσωμάτωση της διατήρησης στις οικονομικές πρωτοβουλίες

Οι νικητές των Βραβείων 2020 είναι

  • Abdullahi Hussein Ali – Μια προσέγγιση σε επίπεδο τοπίου για τη διατήρηση της αντιλόπης hirola, Κένυα
  • Γκαμπριέλα Ρεζέντε – Συνδέοντας πληθυσμούς μαύρων λιονταριών ταμαρίν στο Ατλαντικό Δάσος, Βραζιλία
  • Jeanne Tarrant – Στρατηγική σε όλη τη χώρα για τα αμφίβια της Νότιας Αφρικής
  • Phuntsho Thinley – Ενίσχυση περιπολιών για τη διατήρηση του απειλούμενου ελαφιού αλπικού μόσχου, Μπουτάν
  • Rachel Ashebofe Ικεμέ – Προώθηση της συμμετοχικής δράσης διατήρησης για σπάνιους χιμπατζήδες, Νιγηρία
  • YokYok (Yoki) Hadiprakarsa – Διάσωση του τελευταίου οχυρού του κρανοφόρου Hornbill, Ινδονησία

Ο νικητής του χρυσού βραβείου Whitley 2020 είναι

Το φετινό Whitley Gold Award, το κορυφαίο βραβείο της φιλανθρωπικής οργάνωσης, τιμά την προηγούμενη νικήτρια του βραβείου Whitley και Βραζιλιάνα οικολόγο Patrícia Medici, η οποία βραβεύτηκε με 60.000 £ ως αναγνώριση της εξαιρετικής αφοσίωσής της στην προστασία του μεγαλύτερου χερσαίου θηλαστικού της Νότιας Αμερικής, του Lowland Tapir.

Η Patrícia κέρδισε το βραβείο Whitley το 2008 και έλαβε περαιτέρω χρηματοδότηση από το WFN το 2011 και το 2014.

Το Χρυσό Βραβείο Whitley θα επιτρέψει στην Patricia και την ομάδα της να επεκτείνουν το έργο τους στον ταλαιπωρημένο Αμαζόνιο, ο οποίος αντιμετωπίζει πρωτοφανή ποσοστά αποψίλωσης των δασών.

Σε ένα πλαίσιο πολιτικής και περιβαλλοντικής αστάθειας στη Βραζιλία, το έργο της Patrícia περιλαμβάνει χαρτογράφηση διαδρομών που χρησιμοποιούνται από ταπίρη και χρήση δραστηριοτήτων αναδάσωσης για τη σύνδεση κατακερματισμένων περιοχών του δάσους.

Είναι παγκόσμια ειδικός στην επιστήμη της διατήρησης του ταπίρ, η οποία ηγείται της μεγαλύτερης μελέτης ταπίρου στον κόσμο για να ρίξει φως σε αυτό το ασυνήθιστο είδος, ελάχιστα γνωστό.

Εμπλέκει επίσης τις κοινότητες μέσω προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας το tapir ως ναυαρχίδα για τη διατήρηση των οικοτόπων μεγάλης κλίμακας.

Ταμείο Whitley για τη Φύση

Από την ίδρυσή του το 1993, το WFN έχει δώσει 17 εκατομμύρια λίρες για να υποστηρίξει το έργο περισσότερων από 200 ηγετών για τη διατήρηση, προς όφελος της άγριας ζωής και των τοπικών κοινοτήτων σε περισσότερες από 80 χώρες.

Οι νικητές του Βραβείου Whitley εντάσσονται σε ένα διεθνές δίκτυο αποφοίτων του Whitley που είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις Continuation Funding. Αυτές οι επακόλουθες επιχορηγήσεις απονέμονται ανταγωνιστικά σε νικητές που επιδιώκουν να κλιμακώσουν τα αποτελεσματικά αποτελέσματα διατήρησης επί τόπου για πολλά χρόνια.

Ο Edward Whitley OBE με τον προστάτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sir David Attenborough

Ο Edward Whitley, ιδρυτής του WFN, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε το ζωτικής σημασίας έργο διατήρησης των φετινών νικητών του βραβείου Whitley».

«Η δέσμευσή τους για την προστασία της απειλούμενης άγριας ζωής μέσω προγραμμάτων που ωφελούν επίσης τους ανθρώπους μας δίνει πραγματική ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη μας σε μια χρονιά άνευ προηγουμένου. Θα θέλαμε να τους καλωσορίσουμε στο δίκτυο των νικητών μας και ανυπομονούμε να δούμε τα έργα τους να μεγαλώνουν».

Ο Edward Whitley OBE μοιράστηκε ένα ειδικό μήνυμα στον ιστότοπο των βραβείων Whitley, τον οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

λογότυπο blog kate on conservation wildlife